Project Oude Dorpsweg in Varsenare


Ooit hadden wij een droom om in de omgeving van Brugge een woonproject uit de grond te stampen voor volwassenen met autisme.

Maar ‘tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren…’, en in ons geval ook heel veel tijd. Vol goede moed begonnen wij aan het doorlopen van het hele traject: vergunning, bouwplannen, openbare aanbesteding…, en vooral ook het volledig invullen van het financiële plaatje. Het OCMW van Jabbeke stelde ons grond in erfpacht ter beschikking in de Oude Dorpsweg in de deelgemeente Varsenare. Autistem engageerde zich om 173.500 euro – toen nog 7 miljoen Belgische frank – te dragen van de niet gesubsidieerde kosten.

Uiteindelijk werd in oktober 2001, 10 jaar na onze eerste ideeën hierover, het project officieel geopend. Het nieuwe huis staat achter de vroegere gemeenteschool in de Oude Dorpsweg 94 in Varsenare. Negen bewoners hebben er een comfortabele studio. Daarnaast is er nog een studio voor de begeleiding en beantwoordt het complex aan alle criteria van de overheid met gemeenschappelijke ruimtes zoals living, keuken en zithoek. Leiding en begeleiding worden verzorgd door Het Anker.

In 2000 startten wij ook een vrijtetijdsproject op. Dit was de ontbrekende schakel in het geheel van de opvang voor onze doelgroep, en ook hiervoor was er een samenwerking met Het Anker.Afbeelding voor project Project Oude Dorpsweg in Varsenare

Logo van Lions club Brugge Zeehaven  en Lions club Harelbeke Logo van Rotary club Waregem en Rotary club Ronse Logo van Innerwheel Logo van Globetrade Logo van Wings and Wheels Ursel Logo van Staf Steegmans Logo van Music For Life Logo van Radio 2 Logo Stan, trefpunt verstandelijke handicap Logo van de Colors Torhout Logo van Quiz-kras door Europa, JCI Oudenaarde