Coach helpt autisten aan job

  09 Jul 2017 door Autistem

Vier jobcoaches helpen vanaf maandag mensen met autisme in hun zoektocht naar werk én tijdens hun werk. Zo worden depressies voorkomen en krijgen mensen met autisme een volwaardige plek in de samenleving.

 

Een jobcoach die niet alleen helpt in je zoektocht naar werk, maar je ook ondersteunt zodra je de job beet hebt. Op zo iemand kunnen mensen met autisme en een normale begaafdheid vanaf volgende week maandag een

beroep doen. De vzw's Autistem uit Harelbeke en Groep Ubuntu uit Zwevegem slaan de handen in elkaar om de behoefte aan specifieke jobcoaching voor mensen met autisme in te vullen. Concreet gaan er vier jobcoaches aan de slag met mensen uit deze doelgroep en hun toekomstige werkgever. “De jobcoach ondersteunt zowel de werknemer, de begeleider op de werkvloer als de werkgever. Hij is de verbindingsfiguur tussen de werknemer en werkgever”, zegt Joke Seegers van vzw Autistem. Zuid-West-Vlaanderen krijgt de primeur bij de ‘uitrol’ van het project, de ambitie is om dit uit te breiden over heel Vlaanderen.

Het project is volgens kenners meer dan welkom. Door het gebrek aan steun in de zoektocht naar werk belanden mensen nu heel vaak in een depressie of zijn ze vatbaar voor andere psychische problematieken, zo klinkt het bij Groep Ubuntu. “We ondervinden in onze regio al een aantal jaar de behoefte aan ‘auti-jobcoaching'”, zegt Lut Louwagie, coördinator van de dienst begeleid werken bij Ubuntu. “We zien vooral een hiaat in de ondersteuning van ‘thuis zijn’ naar ‘werk of zinvolle daginvulling’. Door dit project kunnen ze bijvoorbeeld deeltijds werken en een opleiding volgen, waardoor hun week gevuld is. Zo krijgen mensen met autisme ook een volwaardige plek in de samenleving.”

 

Financiële ondersteuning

Ook aan het financiële plaatje wordt gedacht. De werknemer kan de coach betalen met het budget dat hij krijgt via RTH, Rechtstreeks Toegankelijke Hulp. Dat is een ‘potje’ dat door de overheid wordt gegeven aan bepaalde patiënten waardoor ze zelf hun zorg kunnen bepalen en betalen. Daarnaast komt ook de vzw Autistem tegemoet. “We engageren ons door een deel van de loonkost van de jobcoach voor de komende drie jaar op ons te nemen”, zegt Seegers.

Wie van de coaches wil gebruikmaken, kan contact opnemen met een van de betrokken vzw's, die vervolgens een persoonlijk traject opstart.

 

 

Link naar het artikel: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170613_02923989

 


Logo van Lions club Brugge Zeehaven  en Lions club Harelbeke Logo van Rotary club Waregem en Rotary club Ronse Logo van Innerwheel Logo van Globetrade Logo van Wings and Wheels Ursel Logo van Staf Steegmans Logo van Music For Life Logo van Radio 2 Logo Stan, trefpunt verstandelijke handicap Logo van de Colors Torhout Logo van Quiz-kras door Europa, JCI Oudenaarde