Wachtlijsten en toch geld over onbegrijpelijk

  08 May 2018 door Autistem

Wachtlijsten en toch geld over, onbegrijpelijk’

Gisteren om 09:12 door Wytse van Stichel

‘Wachtlijsten en toch geld over, onbegrijpelijk’

Foto: ss

Van het budget voor personen met een handicap is vorig jaar 21 miljoen euro niet gebruikt. Het werd daarna ingezet om elders tekorten te dichten. ‘Onbegrijpelijk’, vindt N-VA-politica Tine van der Vloet.

'Ik kan de verzorgingskosten van mijn twee jongens nauwelijks betalen. Soms moet ik geld van hun spaarrekening halen om de rekening te kunnen betalen.’ Chantal Thijsman weet wat het is om ­gehandicapte kinderen op te voeden.

Haar dochter Liesbeth maakt gebruik van een persoonsvolgend budget om zorg in te kopen. Met dat geld doet ze een beroep op een assistent, die voor haar activiteiten plant. Maar ze heeft ook twee pleegkinderen die er geen recht op hebben, en hun opvoeding krijgt ze amper gefinancierd. ‘SP.A-voorzitter John Crombez heeft gelijk, we zitten in een zorgcrisis’, zegt ze.

Het valt haar daarom zwaar dat het budget voor persoonsvolgende financiering, waarmee personen met een beperking zelf hun verzorging kunnen organiseren, niet helemaal op zijn bestemming raakt. Uit het antwoord van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) op een vraag van N-VA-parlementslid Tine van der Vloet blijkt dat 23.784 mensen met een beperking voor ­gemiddeld 31.684 euro zorg inkopen. Maar ze gebruiken hun budget vaak niet helemaal, waardoor er in 2017 21 miljoen euro is overgebleven.

Wachtlijsten

‘Dat is onbegrijpelijk’, zegt van der Vloet. ‘Met die 21 miljoen euro kunnen we 662 mensen met een beperking helpen. ­Momenteel is er nog een wachtlijst van 848 personen met een beperking die dringend zorg nodig hebben. We zouden die wachtlijst kunnen terugbrengen tot 146.’

Minister Vandeurzen wijst erop dat personen met een persoonsvolgend budget vaak voorzichtig omspringen met hun budget en een reserve voor onvoorziene onkosten, zoals de opzegvergoeding voor hun assistenten, achterhouden. Personen die net met het systeem zijn begonnen, hebben vaak tijd nodig om op te starten. Daardoor blijft er op het einde van het jaar geld over.

Voor die argumenten heeft Van der Vloet begrip. De beslissing van Vandeurzen om de overschotten dan maar elders op zijn begroting in te zetten, kan veel minder op haar steun rekenen. Volgens Vandeurzen is het geld gebruikt om tekorten op andere begrotingsposten van het budget voor Welzijn aan te vullen en om eenmalige initiatieven te financieren.

Van der Vloet vindt dat het budget in de sector moet blijven. ‘In het vroegere systeem met een persoonlijk assistentiebudget werden de middelen die aan het einde van het jaar overbleven, ingezet voor nieuwe budgetten. Waarom zou dat nu niet meer kunnen’, vraagt ze zich af.

1 mei

Volgens haar ontbreekt het aan visie bij Vandeurzen. ‘We moeten budgetten beter besteden. Geld dat over is, moeten we beter verdelen’, zegt ze. ‘Daarnaast moet er meer transparantie komen. Mensen op een wachtlijst moeten weten hoeveel geld er overblijft. Dat kan hoop geven. Nu wachten ze en weten ze niets.’

Het beleid van Vandeurzen ligt al langer onder vuur. Op 1 mei kreeg hij nog de wind van voren van SP.A-voorzitter Crombez. Die stelde in zijn 1 mei-toespraak voor om het begrotingsoverschot van 200 miljoen euro te gebruiken in de sociale zorg. Vandeurzen reageerde toen geprikkeld op Twitter: ‘Deze Vlaamse regering hervormt de zorg voor personen met een handicap door hen, via persoonsvolgende budgetten, regie over het eigen leven te geven.’


Logo van Lions club Brugge Zeehaven  en Lions club Harelbeke Logo van Rotary club Waregem en Rotary club Ronse Logo van Innerwheel Logo van Globetrade Logo van Wings and Wheels Ursel Logo van Staf Steegmans Logo van Music For Life Logo van Radio 2 Logo Stan, trefpunt verstandelijke handicap Logo van de Colors Torhout Logo van Quiz-kras door Europa, JCI Oudenaarde